Under en tid av global osäkerhet och svängningar på marknaden har det svenska lantbruket klarat sig väl och branschen har en framtidstro. Men det finns orosmoln, bland annat påverkar den stärkta kronan storleken på EU-stöden och därmed lantbrukets intäkter. Samtidigt är det en dämpad investeringstakt som gör att målen om en ökad svensk livsmedelsproduktion kan fördröjas.
Ladda ner Lantbruksbarometern och läs mer om:
- Den svenska kronan har stärkts i förhållande till euron vilket påverkar EU-stöden negativt och därmed riskerar intäkterna för lantbrukarna att bli lägre under 2021.
-
Under en tid av global osäkerhet och svängningar på marknaden har det svenska lantbruket klarat sig väl och samtliga fyra stora produktionsgrenar har en positiv framtidstro.
- Lantbrukarnas upplevda lönsamhet håller sig relativt stabil i orostider.
- Nästan hälften av lantbrukarna upplever en ganska eller mycket god lönsamhet i sitt företag och lika många tror på en ganska eller mycket god lönsamhet om ett år.
- EU:s jordbruks- och landsbygdspolitik (CAP), klimatförändringar, konsumentbeteende och det svenska regelverket är de faktorer som lantbrukarna uppger kommer påverka deras framtida produktion mest.